Geschreven op 14-06-2022

Auctoraat Brede Vorming gepresenteerd aan externen

Op vrijdag 10 juni heeft Hans Vogelzang een openbare les gegeven over de meerwaarde van het Auctoraat Brede Vorming. Bijna 40 gasten waren aanwezig, afkomstig van Castricum tot Groningen en van Arnhem tot Leiden. Ook waren er 20 jongeren uit een klas van Hans aanwezig.

Twee leerlingen introduceerden Hans aan de gasten. En dat deden ze erg goed. Ze legden uit welke vormende ervaringen ze al hadden meegemaakt (Grote Avond, muziekconcerten) en ze vertelden over de manier waarop Vorming in de scheikundeles langskomt. Daarna voerden ze een kleurrijke proef uit waarmee werd uitgebeeld hoe hetzelfde onderwijs kan leiden tot heel verschillende uitkomsten.

Hans legde vervolgens uit dat een Auctoraat een vindplaats van onderzoek en ontwikkeling in het Voortgezet Onderwijs is (www.auctoraten.nl). Auctoraten kunnen het beste vergeleken worden met practoraten in het MBO en lectoraten in het HBO.

Elke VO-school kan een Auctoraat opzetten rondom een schoolspecifiek thema. Het Auctoraat Brede Vorming is het eerste Auctoraat in Nederland. Andere Auctoraten, op andere scholen, over bijvoorbeeld Kansengelijkheid zijn in ontwikkeling. De middag werd afgesloten met reacties vanuit Verus en de Stichting Auctoraten.

Greijdanus heeft een Auctoraat Brede Vorming opgezet om een bijdrage te leveren aan de versterking van het GO-onderwijs. Want wij willen op Greijdanus meer! Natuurlijk willen we dat leerlingen een diploma halen. Daarnaast willen we dat jongeren vormende ervaringen meemaken tijdens hun schoolloopbaan. Ervaringen waarop ze reflecteren.

Met een Auctoraat creƫert Greijdanus een plek waar reflectiematerialen ontwikkeld worden en waar onderzoek gedaan wordt aan het effect van vormende ervaringen op jongeren. Met de uitkomsten daarvan kunnen we ons vormingsonderwijs verder versterken. Zo draagt een Auctoraat bij aan kwaliteitsverbetering van ons onderwijs. Zo willen we als christelijke school bijdragen aan de ontwikkeling van een jongere tot christenvolwassene.

Deel post met vrienden

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan