Geschreven op 25-07-2023

Gert Jan Niewold heeft afscheid genomen als directeur van Greijdanus Zwolle. Na een periode van 45 jaar in het onderwijs trekt hij de deur van de school achter zich dicht en gaat genieten van zijn welverdiende pensioen.

Na een indrukwekkende loopbaan heeft Gert Jan Niewold, besloten met pensioen te gaan. Gert Jan stond bekend om zijn sterke focus op contact en verbinding met mensen, waarbij hij altijd het belang van persoonlijke banden boven verplichte onderwijsontwikkelingen plaatste.

“Wanneer je echt ergens voor kiest, moet je er ook iets voor laten,” aldus Niewold. Dit principe leidde hem naar het onderwijs in plaats van de molenaarsvakschool.

Gert Jan begon zijn carrière binnen Greijdanus als gymdocent op de toenmalige Hendrik de Cock school in Meppel (later werd dit Greijdanus Meppel), hij haalde al snel zijn akte als geschiedenisdocent en maatschappijleer om een aantal jaren later daar locatiedirecteur te worden en vervolgens in Zwolle.

Niewold had als snel door hoe belangrijk het geven van persoonlijk onderwijs is en dat vakken zoals tekenen, lichamelijke oefening en techniek daarin echt maatwerk kunnen leveren.  Zijn toewijding aan de leerlingen en hun individuele behoeften was evident, en hij geloofde er sterk in dat het beste onderwijs ontstaat wanneer men naar de unieke behoeften van elke leerling kijkt.  Wat hij destijds op eenentwintigjarige leeftijd een van de grootste uitdagingen vond was het weer stil krijgen van een groepje meiden wanneer ze de slappe lach kregen tijdens gymlessen.

De ontwikkeling van maatwerk leveren heeft Gert Jan altijd toegejuicht. Lesgeven op de frontale manier daar ontkom je niet aan, maar het is zeker niet de beste manier om kennis over te dragen aan de jongeren. Gert Jan genoot van het samen met collega’s nadenken over onderwijsvernieuwing. De bloei van de leerling en docent stond daarin altijd voorop.

Niewold: “Greijdanus Zwolle is een grote school met 2350 leerlingen en dat wij als school daardoor ook een heel breed aanbod kunnen leveren aan jongeren is een zegen”.
In de afgelopen jaren is naast het lesaanbod ook de aanwas leerlingen veranderd. Waar Greijdanus in het begin enkel leerlingen vanuit de gereformeerde kerken verwelkomde is dat vandaag de dag anders. Onze jongeren komen uit alle christelijke gezindten evenals onze collega’s, daardoor kun je veel van elkaar leren en verschillende wegen binnen het Christelijke geloof verkennen.
Gert Jan heeft met veel jongeren, ouders en collega’s gesproken over hun persoonlijke geloofsleven. ‘Die gesprekken zijn misschien wel het waardevolst geweest. Want wat word je geraakt als mensen over hun persoonlijke geloof en leven vertellen’. Gert Jan kijkt met dankbaarheid terug op zijn lange carrière.

Wij bedanken Gert Jan hartelijk voor zijn krachtige bijdrage aan het onderwijs en zijn betrokkenheid bij de ontwikkeling van vele jonge mensen. Zijn inzet voor persoonlijk onderwijs zal als inspiratie blijven dienen voor de toekomst. Hij kan met een gerust hart afscheid nemen want het stokje wordt overgedragen aan Janine van Drieënhuizen, nu nog directeur van GSG Guido in Arnhem. Wij stellen haar in het nieuwe schooljaar aan u voor.

Deel post met vrienden

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan