Havo bovenbouw
Havo bovenbouw – Zwolle
Bij Greijdanus Zwolle kan jij jouw havo-diploma halen. Deze opleiding duurt vijf jaar. Je wordt in deze tijd klaargestoomd voor het hbo. Maar je kan ook instromen in het mbo of vwo 5 met je diploma.
In de bovenbouw van de havo kies je een vakkenpakket dat past bij een profiel. Daar zijn er vier van: Natuur & Techniek, Natuur & Gezondheid, Economie & Maatschappij of Cultuur & Maatschappij. Alle profielen hebben een paar vaste profielvakken. Die moeten in het pakket zitten. Je kiest naast de profielvakken ook nog een profielkeuzevak. Dit zijn vakken die goed bij het profiel passen. En tot slot kies je nog een vrij vak. Dit kan (bijna) alles zijn. Zo verdiep en verbreed je jouw examenpakket.
Wij bieden een breed vakkenaanbod aan, denk hierbij aan filosofie, maatschappijwetenschappen, mens & religie, natuur-leven-technologie en informatica. Alle opties staan in het profielkeuzeformulier die je hieronder kunt aanklikken. En volgend schooljaar hebben we ook het keuzevak praktijkvak-havo. Daarover hieronder meer informatie.
Natuurlijk zijn er ook vakken die alle leerlingen volgen, zoals Nederlands, Engels, Maatschappijleer, godsdienst, LO en CKV.
Benieuwd welke vakken je kunt kiezen? Bekijk het profielkeuzeformulier.
Maak kennis met ons vernieuwende vak: Praktijk-havo!
Havo-leerlingen die meer praktijk willen, kunnen in de bovenbouw kiezen voor het Praktijkvak-Technologie (start sept. 2025) of PGP-Maatschappij (start sept. 2026). Deze vakken zijn geïntroduceerd om de aansluiting met het hbo te verbeteren en sluiten daarnaast perfect aan bij onze onderwijsvisie voor havisten!
Technologie – Start september 2025
Deze richting daagt je uit met innovatieve en technische vraagstukken. Denk bijvoorbeeld aan het ontwerpen van een aantrekkelijk en veilig stationsgebied waar voetgangers en fietsers elkaar niet in de weg zitten. Of een opdracht om regenpijpen van huizen los te koppelen van het riool: hoe pak je dat aan, hoe informeer je bewoners, en hoe zorg je dat zij enthousiast meedoen?
Maatschappij – Start september 2026
Hier breid je je horizon nóg verder uit. Of je nu stage loopt in het onderwijs, een eigen bedrijf opzet, of meedenkt over duurzamere productieprocessen—alles is mogelijk. Elk bedrijf, elke sector kan jouw werkterrein zijn. Dit is jouw kans om maatschappelijke impact te maken!
Deze vakken bevatten stages, bedrijfsbezoeken en colleges op het hbo. Zo leer je om echte opdrachten uit het bedrijfsleven uit te voeren. Je presenteert de resultaten aan de bedrijven. Op school werk je in groepjes aan de opdrachten en werk je ook aan je eigen portfolio.
De praktijk-richtingen zijn vakken die gekozen kunnen worden in het vrije deel van je profiel. De vakken worden 2 á 3 uur per week gegeven.
Buitenschoolse activiteiten
Activiteiten buiten de school geeft de leerling de kans om de ander te ontmoeten. Dat kan heel goed tijdens meerdaagse reizen naar een Europese stad. In de bovenbouw worden meerdere excursies georganiseerd naar omringende landen. Deze excursies zijn gerelateerd aan vakken of aan onze vormingsdoelen. Tijdens de excursies kunnen we een verdiepingsslag maken m.b.t de lesstof die op school eigen is gemaakt, geloofsgenoten in een andere culturele context ontmoeten, kennismaken met het onderwijs in een ander land. Hierbij streven wij naar duurzame middelen qua vervoer, locatie en activiteiten. Met een aantal scholen in België en Duitsland hebben we langdurige contacten. Leerlingen brengen elkaar een bezoek in de eigen school en laten zien hoe we onderwijs vormgeven.
Projectdagen
Ieder schooljaar organiseren wij projectdagen. Deze dagen staat er in de hele bovenbouw één thema centraal. Iedere projectdag is anders ingericht. We wisselen af met sprekers die informatie geven, het bekijken van een documentaire, in gesprek gaan met ervaringsdeskundige en het in groepsverband bespreken. Denk aan onderwerpen als Duurzaamheid en Democratie of aan Cultuurdagen.
Vorming – oogstmoment
Iedere leerling groeit en wordt steeds meer zelfbewust. Dat proces noemen we vorming. In elk leerjaar wordt aan het einde van het schooljaar een oogstmoment georganiseerd, waarin leerlingen in groepjes met de mentor terug-, vooruit- en omhoogkijken op het gebied van hun persoonlijke ontwikkeling, hun geloof en hun onderwijs. Die momenten leveren waardevolle, bijzondere en mooie gesprekken op.
Samenwerkingen
We werken veel samen met de hogescholen in Zwolle, maar ook uit de bredere omgeving. Met hogeschool Windesheim werken we samen bij het Profielwerkstuk. Met de VIAA werken we samen om stages in het primair onderwijs mogelijk te maken. Ook het bedrijfsleven speelt een steeds grotere rol in onze school. Niet alleen voor de stages en het praktijkvak, maar ook om de leerlingen een goed beeld te geven van de beroepenvelden als zij zich voorbereiden op een vervolgstudie.
Meer weten over havo bovenbouw?
Neem contact met ons op om meer informatie te ontvangen over havo bovenbouw. Onze contactpersoon staat voor je klaar.