(15 mei 1960 – 6 maart 2021)

In Memoriam Martin Jan de Jong

“Uw ogen zagen mijn vormeloos begin, alles werd in uw boekrol opgetekend, aan de dagen van mijn bestaan ontbrak er niet een.” (Psalm 139 vers 16)

Met verdriet en verslagenheid moeten we jullie vertellen dat onze collega en bestuurder Martin Jan de Jong zaterdag 6 maart 2021 is overleden. Martin Jan is sinds 2009 als voorzitter van College van Bestuur verbonden aan Greijdanus. Martin Jan is van zeer grote betekenis geweest voor Greijdanus en vanuit Greijdanus voor heel veel ontwikkelingen in het passend onderwijs en voor het thema ‘vrijheid van onderwijs’. Hij laat een heel stevige en zelfbewuste organisatie achter. We hebben diep respect voor de manier waarop Martin Jan, altijd vanuit een bescheiden houding en met veel anticiperend denkvermogen, heeft gebouwd aan de organisatie en de plek die Greijdanus inneemt in het onderwijsveld. Tot in de laatste fase van zijn leven was hij intrinsiek gemotiveerd om van betekenis te zijn voor anderen. Zijn betekenis voor de school maakt ons dankbaar.

Sterke schouders

Martin Jan de Jong, een man met een groot maatschappelijk hart, is na een ziekte van enkele jaren op 6 maart overleden. Sinds 2009 was hij bestuursvoorzitter van het Greijdanus, school voor gereformeerd voortgezet onderwijs in Enschede, Hardenberg, Meppel en Zwolle. We gedenken hem met groot respect en grote dankbaarheid.

Al in zijn vroege jeugd deed Martin Jan, geboren in het Overijsselse dorpje De Krim, ervaringen op die hem het leven niet gemakkelijk maakten. Ervaringen die ertoe leidden dat hij zich niet altijd gezien voelde en zich afvroeg of hij wel van betekenis was. Enkele bijzondere mensen die zijn mogelijkheden zagen en hem hun vertrouwen gaven, onder wie de rector van zijn middelbare school, lieten hem voelen wat hij waard was. Deze periode heeft de kiem gelegd voor alle maatschappelijke activiteiten waar hij zijn schouders onder heeft gezet.

Na zijn studie bedrijfseconomie heeft Martin Jan een jaar lesgegeven aan het Gomaruscollege in Groningen en de Evangelische Hogeschool. Maar Martin Jan wilde zich maatschappelijk breder ontwikkelen en beleidsmatig invloed uitoefenen. Zeven jaar was hij beleids- en economisch adviseur voor de Volksgezondheid in Overijssel. Daarna werd hij directeur van het bureau van Stichting Dit Koningskind, een zorgaanbieder voor mensen met een verstandelijke handicap en van de gelijknamige cliënten- en oudervereniging. Ook werd hij gedelegeerd bestuurder van Naar Keuze (vereniging van PGB-houders) en directeur van de Federatie van Ouderverenigingen.

In 2002 maakte hij de overstap naar het onderwijs in de functie van bestuurder van Openbaar Onderwijs Groningen. In 2008 – 2009 werkte hij een jaar als adviseur en interim bestuurder bij BMC, om uiteindelijk in 2009 bestuurder bij Greijdanus te worden. Enkele jaren geleden begon hij een master theologie, die hij vanwege zijn inmiddels beperkt geworden levensverwachting niet heeft kunnen afmaken.

Naast zijn werk heeft Martin Jan altijd veel vrijwilligerswerk gedaan, in de kerk, als begeleider bij vakanties voor mensen met een beperking, als voetbalscheidsrechter, in het verenigingswerk. Hij legde contacten en relaties in het buitenland, waarbij met name India een grote rol gespeeld heeft. Niet alleen had hij daar een warme verbinding met een school in Chennai, hij en zijn vrouw Idske hebben er ook vier pleegdochters. Hun kinderen werden pleeg-kleinkinderen.

Martin Jans drijfveren lagen in zijn geloof en vast vertrouwen dat het de bedoeling van God is dat wij schitteren in Zijn licht, en in zijn mensvisie: alle mensen zijn gelijkwaardig (oud en jong, jongere en docent, groot en klein, arm en rijk, met en zonder beperking – Martin Jan sprak liever van ‘mensen met mogelijkheden’). Niemand wordt klein gemaakt, niemand wordt klein gehouden. Leven en werken vanuit deze mensvisie, en daaraan zijn waarden ontlenen, was voor hem cruciaal. Hij wilde hoop, kansen en gelijkwaardigheid brengen. En hij wilde altijd blijven leren en onderzoeken. Hij deelde wat hij dacht met wie het maar wilde horen (gesprekken moesten wel altijd ergens over gaan), stelde vragen en vroeg door. Wie met hem sprak, leerde van hem en werd, andersom, gehoord.

Voor Greijdanus is Martin Jan van zeer grote betekenis geweest. Vanuit Greijdanus betekende hij heel veel voor ontwikkelingen in het passend onderwijs en voor het thema vrijheid van onderwijs. Hij laat een heel stevige en zelfbewuste organisatie achter. De organisatie heeft diep respect voor de manier waarop Martin Jan, altijd vanuit een bescheiden houding en met veel anticiperend denkvermogen, heeft gebouwd aan de organisatie en de plek die Greijdanus inneemt in het onderwijsveld. Tot in de laatste fase van zijn leven was hij intrinsiek gemotiveerd om van betekenis te zijn voor anderen.

Staande op zijn schouders kan zijn gezin en kunnen zijn vrienden en collega’s, in Nederland en India, verder op de weg van gelijkwaardigheid en zingeving. In de woorden van Martin Jan zelf: ‘Ik geloof maar dat God het in zijn hand heeft. Anders hebben mensen het in de hand en dan is er geen hoop meer. En die God presenteert zichzelf onorthodox in deze wereld, in genade, vergeving, dienstbaarheid, gelijkwaardigheid, eerlijkheid en trouw.’

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan