Geschreven op 06-06-2023

Jongeren Greijdanus Meppel werken samen met Vluchtelingenwerk Staphorst: "Iedereen moet toegang (blijven) krijgen tot onderwijs!"

Binnenkort verhuist een groep migrantenjongeren naar Staphorst. Om te zorgen dat zij ook toegang (blijven) krijgen tot onderwijs, delen de leerlingen van Greijdanus Meppel Chromebooks aan hen uit. De jongeren -tussen de 12 en 17 jaar en afkomstig uit onder andere Afghanistan, Rusland en Syrië- wonen met hun ouders in hotel Waanders, in afwachting op woonruimte in de gemeente Staphorst. 

De jongeren gaan onderwijs volgen op de ISK (internationale schakelklas) in Zwolle en daarvoor hebben ze toegang nodig tot het internet. Daarom zette Greijdanus Meppel in samenwerking met Vluchtenlingenwerk Staphorst een uitdeelactie van Chromebooks op touw. 

Docent Annelies Dijkema (Greijdanus Meppel) vertelt: “Onderwijs is één van belangrijkste sleutels om de intergratie in Nederland tot een succes te maken. Deze jongeren, die tijdelijk in hotel Waanders wonen, hebben al lange tijd geen toegang tot goed onderwijs gehad. Ze hebben hier ook geen middelen voor. Hoe mooi is het dat deze jongeren, net als onze eigen leerlingen, een Chromebook krijgen ter ondersteuning van hun onderwijs en intergratie in Nederland? Ook voor onze leerlingen is het een leerzame ervaring om kennis te maken met leeftijdsgenoten met een migratieachtergrond.” 

De ICT-afdeling van Greijdanus verzorgde de Chromebooks. Elke jongere kreeg een eigen Chromebook. Leerlingen van klas 3 Basis/Kader van het Greijdanus Meppel mochten de Chromebooks uitdelen aan de jongeren, en onder het genot van stroopwafels en fris gaven ze uitleg over de apparaten. Naast leerzaam was het natuurlijk ook gezellig, er ontstonden leuke gesprekken. Alle leerlingen hadden de app SayHi geinstalleerd op hun telefoon. Met behulp van deze app konden ze elkaar goed verstaan. De leerlingen probeerden wel zoveel mogelijk uitleg te geven in het Nederlands.  

Henniejanne en Lotte kijken met veel plezier op de ontmoeting met de migrantenjongeren terug. Henniejanne (15 jaar): Ik heb nu pas echt ervaren dat het heel heftig is wat ze allemaal hebben meegemaakt. Ze hebben ook gewoon familie en gingen naar school in hun eigen land, net als ik hier in Nederland. Lotte (15 jaar): Ondanks dat we elkaar niet konden verstaan hadden we wel contact, we gebruikten onze handen en de app. Het ging steeds beter hoe langer we samen waren. 

Deel post met vrienden

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan