Geschreven op 07-07-2021

Een expert aan het woord

In deze nieuwe rubriek gaan we in op vragen van ouders van onze leerlingen. Genoeg expertise in huis om de vragen te beantwoorden! Vandaag leggen we een vraag voor aan Johanneke Kamphuis, Jeugd en Gezinswerker van het SWT Zwolle gekoppeld aan het Greijdanus.

"Mijn kind heeft psychisch veel last gehad van de coronaperiode, hoe ga ik hiermee om de komende zomer?”

Op de vraag of het dit jaar drukker was dan andere jaren, lacht Johanneke. “Eigenlijk hebben wij altijd meer op ons bordje dan we kunnen oppakken. Gelukkig is ons netwerk groot en kunnen we bij erge drukte ouders doorverwijzen naar sociale wijkteams. Hier zijn hulpverleners om mee in gesprek te gaan.”

Johannekes werk bestaat voornamelijk uit het coördineren van verschillende trajecten binnen een hulpvraag. De vragen lopen uiteen van problemen rondom leren, gedrag, eten tot nare thuissituaties. Johanneke ziet alles wel voorbij komen. “Vaak zijn er meerdere onderliggende problemen bij een hulpvraag. Ik zet de vraag dan uit bij verschillende collega’s of waar nodig bij instanties. Met de mentor ga ik bijvoorbeeld in gesprek of we taken kunnen verlichten en met het steunpunt wordt een afspraak gemaakt zodat de leerling leert om beter te plannen”.

Een zwaar jaar
“De coronaperiode heeft gezorgd voor andersoortige vragen”, vervolgt Johanneke. “Ouders en leerlingen zijn vooral bezorgd over (leer)achterstanden. Ik denk dat we hier met elkaar niet te zwaar aan moeten tillen. Ja; het was een zwaar jaar. En ja; we konden niet allemaal de planning volgen die we vooraf bedacht hadden.” Johanneke vindt het belangrijk dat we daar ook in berusten, als leerling en als ouder: dan maar een jaartje overdoen. “Wat is nou een jaar op een heel mensenleven?”

Wat er wel kan
Johanneke geeft aan dat het tijd is om uit het hoofd te gaan en meer in je lichaam. “Het is belangrijk om te sporten, goed te eten en vooral ook te ontspannen. Voor oudere kinderen geldt dat een bijbaan goed helpt om structuur aan te brengen in hun leven. Of stuur jongeren op zomerkamp of naar een andere activiteit. Je ziet dat veel kinderen door corona in hun sociale ontwikkeling niet volledig aan hun sociale taken zijn toegekomen. Geef je kind daarom vooral ook de ruimte om weer met vrienden samen te zijn.”

In gesprek
Sommige jongeren vertonen meer probleemgedrag dan voor de coronaperiode. Ze zoeken vrienden niet meer op. Trekken zich terug op hun kamer, maken minder contact met ouders en zijn meer gericht op de online wereld.
“Jongeren hebben moeite met het overzien van oorzaak en gevolg”, legt Johanneke uit. “Leg daarom aan je zoon of dochter uit wat de consequenties kunnen zijn bij bepaalde keuzes. Vaak begrijpen ze dan beter waarom je vindt dat ze iets wel of niet moeten doen.

Als je écht wilt weten wat er omgaat in je kind, dan adviseert Johanneke om tijdens een activiteit in gesprek te gaan. “Al wandelend naar de supermarkt heb je soms de beste gesprekken, of tijdens een uitje naar de stad”, zegt ze. “Ook helpt het om vanuit bezorgdheid de vraag te stellen: ‘Ik maak me zorgen om jou’. Dit geeft vaak een opening voor een gesprek. En vanuit die verbinding is er zó veel mogelijk

Alle tips op een rijtje
1. Gooi wat humor in het leven.
2. Plan een kampvuuravond met je kids, rooster een marshmallow en geniet.
3. Verzin een top10-lijst van dingen die gaat ondernemen met je gezin.
4. Laat je kind een bijbaantje nemen (16+).
5. Stuur je kind naar een zomerkamp, scouting of andere vakantie-activiteit.
6. Is je kind moe? Laat eerst bloedprikken (ijzer/vitamine D) en ogen checken. Soms heeft gedrag een andere oorzaak dan je in eerste instantie denkt.
7. Let op voeding
8. Last, but not least: KNUFFEL ? Iedereen heeft minimaal twaalf knuffels op een dag nodig. Begin hier vandaag nog mee.

Johannekes boekentip
Geweldloos verzet in gezinnen

Heb jij een vraag voor over opvoeding, social media, gedrag of anders? Stel ze aan ons (communicatie@greijdanus.nl) en wie weet leggen we jouw vraag voor aan een (school)expert.

Deel post met vrienden

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan