Geschreven op 09-01-2024

Mobielverbod op school. Hoe verloopt de eerste dag?

‘Meneer, heeft u een gouden telefoon gezien?’, vraagt een brugklasser met een hoopvolle blik in de ogen. Even verderop tilt hij nieuwsgierig een houten deksel op, die rond de stam van een palmboom is geplaatst. Het is pauze en één van de aula’s van het christelijke Greijdanus Zwolle vult zich met druk kwebbelende vmbo-leerlingen. Samen met een paar klasgenoten rent de jongen door de ruimte en zoekt vergeefs verder achter de kleurige kussens in de aula.

De zoektocht op deze eerste schooldag na de kerstvakantie is een actie van de schoolleiding. We verstopten in beide gebouwen goudkleurig gespoten houten mobieltjes in de vorm van een iPhone. De eerlijke vinders winnen een tegoedbon van 12,50 euro, te besteden in de schoolkantine.

Sinds 1 januari geldt een landelijk mobielverbod. Dit betekent bij ons dat de mobieltjes vanaf het nieuwe jaar thuis of in de kluis blijven, ook tijdens pauzes en tussenuren. Wie gesnapt wordt, moet zijn mobiel inleveren en krijgt hem pas om 16.30 uur weer terug. Om de leerlingen een alternatief te bieden voor het swipen op hun telefoon in de pauze, hebben we extra tafelvoetbal- en pingpongtafels aangeschaft en bordspellen. Ook hebben we buiten een basketbalplek en een voetbalplek. We merken dat daar nu al veel gebruik van wordt gemaakt!

 

Lees het hele artikel op de website van het ND

Het artikel is gratis te lezen na eenmalige registratie met het e-mailadres.

Deel post met vrienden

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan