Geschreven op 14-12-2022

Pilot ‘praktische havo’

Ontdekken wat je na de middelbare school wilt doen? Door een korte stage kan je al veel te weten komen over wat je wél en wat je niet leuk vindt. De examenleerlingen van havo 5 gingen op onderzoek uit. De ervaring om mee te draaien in een organisatie is heel anders dan de vooral theoretische ervaring die ze op school opdoen. Daarom vinden we het heel waardevol dat havisten door deze korte stage praktische ervaring buiten school kunnen opdoen die richting geeft aan hun vervolgopleiding en aan hun toekomstige beroepspraktijk: een praktische havo. Een aantal leerlingen (Lisanne, Nienke, Evelien en Sarah) delen er een stukje over!

Lisanne – Poortman Makelaars

Lisanne heeft stage gelopen bij Poortman Makelaars. Voorafgaand aan deze stage had Lisanne al het idee om Vastgoed en Makelaardij te gaan studeren. Tijdens de stage heeft ze iets van het werk als makelaar mogen ervaren. Ze heeft op vrijwel alle vlakken mogen meekijken. Van het opstellen van koopaktes tot het bijwonen van bezichtigingen. Door deze mooie ervaring weet ze nu zeker dat ze verder wil in de makelaardij. En is haar motivatie om een havo diploma te halen ook toegenomen. Ze heeft dit papiertje nodig voor haar toekomst!

Nienke – Bibliotheek Staphorst

Nienke heeft stage gelopen bij de bibliotheek in Staphorst. Ze heeft alle dagelijkse werkzaamheden mogen uitvoeren die voorbij komen in de bibliotheek. Ook heeft ze een beknopt marktonderzoek gedaan om te onderzoeken hoe je jongeren meer naar de bibliotheek kunt krijgen. Hoewel Nienke het werken met de collega’s van de bibliotheek heel gezellig vond, is deze baan en werkomgeving niet wat zij voor de toekomst zoekt. Ze ontdekte door deze stage dat ze beter past in een meer commerciële baan, waarin ze veel contact heeft met klanten, collega’s etc. Fijn dat de stage haar dit inzicht heeft gegeven.

Evelien – Dierenkliniek Den Ham

Evelien heeft stage gelopen bij Dierenkliniek Den Ham. Deze kliniek heeft meerdere dierenartsen, hoefsmeden en verzorgers in dienst. Ze heeft daar voornamelijk gewerkt met paarden. Evelien mocht operaties bijwonen, maar ook het verzorgen van de dieren behoorde tot haar werkzaamheden. Evelien heeft veel mooie ervaring opgedaan. Toch geeft ze aan op dit moment geen dierenarts te willen worden. Ze ziet het niet zitten om nog jaren te studeren, maar ze weet nu wel dat ze graag met dieren wil werken. Daarom kiest ze straks voor een hbo opleiding in de veehouderij in.

<h2>Sarah – Restaurant Sukade</h2>

Sarah heeft stage gelopen bij restaurant Sukade. Ze heeft een hele goede ervaring gehad bij Sukade, mede door alle vriendelijke en behulpzame medewerkers. Sarah mocht meekijken en meehelpen bij alle werkzaamheden die voorkomen in een restaurant. Het werken in de bediening sprak haar minder aan, maar juist van de zakelijke kant van het runnen van een horecabedrijf werd ze heel enthousiast. Haar droom om na de havo naar de hogere hotelschool te gaan en later een eigen, kleinschalig, hotel te runnen, gaat ze dan ook zeker najagen, mede dankzij deze stage-ervaring.

Deel post met vrienden

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan