Combiklas Hardenberg

Combiklas

Je kan in een combiklas geplaatst worden. Deze bestaat uit twee kleinere klassen net als bijvoorbeeld een groep 7/8. Er zijn 3 verschillende combi-brugklassen, namelijk een kb/tl cklas, een tl/havo klas en een havo/vwo klas.

Wat is een combiklas?

Een combiklas bestaat uit twee klassen van twee verschillende afdelingen (kb/tl, tl/havo of havo/vwo). Zij volgen altijd hetzelfde rooster: dat betekent dat er in één lokaal twee leerroutes lesgegeven zal worden. De twee groepen zullen vaak verschillende boeken hebben. Ze worden ook op hun eigen leerroute (kb, tl, havo of vwo) afgetoetst. De twee afdelingen zullen hun eigen plek in de klas hebben, bijvoorbeeld: havo links en tl rechts in de klas.

Een combiklas is dus geen dakpanklas waar iedereen dezelfde leerroute volgt. Je wordt echt op je eigen niveau bediend en je krijgt dus les op maat!

Meer uitdaging!

Je wordt vanaf periode 2 uitgedaagd om te werken op de naastliggende leerroute. In de combiklas tl/havo betekent dat dat de tl-leerling aan havo-vakken kan werken. Dat geldt ook voor havo-leerlingen met vwo-vakken en de kb-leerling met tl-vakken. Dit helpt je te ontdekken in welke vakken je goed bent en in welke vakken je wellicht ondersteuning nodig hebt. En wat ook fijn is, je blijft gewoon in dezelfde combiklas!

Tweefasen-vwo

In de bovenbouw havo/vwo, vanaf klas 4, loopt dit systeem voor havo en vwo door in het zogenaamde tweefasen-vwo. Een unieke mogelijkheid om de persoonlijke leerroute voort te zetten. Voor havo-leerlingen is het dan mogelijk om vakken op de vwo-afdeling te volgen en af te sluiten in de combiklas. Vwo-leerlingen kunnen op weg naar hun vwo-diploma ook een havo-diploma halen in leerjaar 5. Ook is het mogelijk om extra vakken te kiezen en om vakken eerder af te sluiten. Het onderwijs in de klassieke talen wordt afgesloten met een gymnasium-diploma.

Ervaringen

We hebben ondertussen ruime ervaring met de combiklassen, we werken hier sinds 2017 mee en wel naar volle tevredenheid. Uit de evaluaties blijkt dat bijvoorbeeld de havo-leerlingen in havo/vwo combiklas extra profiteren van de aanwezigheid van vwo-leerlingen. De tl/havo combiklas is schooljaar 2023-2024 nieuw en valt onder de verantwoordelijkheid van het havo/vwo onderbouwteam.

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan